ontwikkeling aardwarmteproject Alton
Inwoners en ondernemers worden op verschillende manieren betrokken bij de ontwikkeling van het aardwarmteproject Alton.
De bron voor aardwarmte in het Alton gebied moet nog worden geboord. Er gaat veel aan vooraf voordat er warmte uit de aarde omhoog wordt gehaald. Een proces van vergunningen, een periode waarin wordt gebouwd op het terrein, waarin wordt geboord naar aardwarmte en uiteindelijk de winning van aardwarmte. Wij vinden het belangrijk de omgeving, en dan met name direct omwonenden goed te informeren over wat er plaatsvindt.
Hoe wordt de omgeving betrokken?
Wij houden ons aan de gedragscode Omgevingsbetrokkenheid, opgesteld door Geothermie Nederland.
Belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn een goede dialoog met de omgeving en heldere en transparante communicatie.
De principes uit de gedragscode zijn hier na te lezen: Gedragscode_Omgevingsbetrokkenheid_GNL.pdf
Via het contactformulier kunt u ons altijd een vraag stellen.
stap voor stap
Voordat bedrijven en inwoners uit Heerhugowaard gebruik kunnen maken van aardwarmte, moeten eerst nog een aantal belangrijke stappen worden gezet:
- Het krijgen van de subsidie voor duurzame energie is belangrijk. De subsidie betekent een volgende stap om het project verder uit te werken.
- Daarnaast moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar hoe de bodem er precies uit ziet.
op een rij
Welke vergunningen zijn nodig voor een aardwarmteproject en welke stappen worden daarvoor doorlopen? Bekijk welke vergunningen zijn voorgeschreven bij de ontwikkeling en realisatie van een aardwarmteproject.
Is je vraag al eerder gesteld?
Selecteer voor antwoord
Hoe weet je of er aardwarmte in de grond zit?
Van grote delen in Nederland, waaronder het Westland, weten we al hoe de ondergrond eruitziet. Dankzij onderzoek voor de olie- en gaswinning is sinds de jaren vijftig al veel bekend over de samenstelling van de bodem. Deze gegevens staan in het databestand ThermoGIS.
Ook zijn er meerdere aardwarmteprojecten gerealiseerd in het Westland, waaronder twee aardwarmtedoubletten bij Trias Westland. Hier hebben wij veel onderzoek gedaan naar de diepere ondergrond. De opgedane kennis van de geologie nemen we mee voor het vervolg. Het onderzoeksresultaat is een goede grondslag voor andere projecten.
Selecteer voor antwoord
Hoe verloopt een proces van start tot winning?
Van idee of plan tot de start van de aardwarmtewinning zijn vijf fases te herkennen: verkennen (1), opsporen (2), voorbereiden (3), winnen (4) en afsluiten (5).
Het vertrekpunt van een aardwarmteproject is seismisch onderzoek waaruit blijkt dat er aardwarmte in de ondergrond zit.
Kijk voor meer informatie op allesoveraardwarmte.nl.
Selecteer voor antwoord
Wat kun je buiten zien van aardwarmtewinning?
De aardwarmtewinnings-installatie bevindt zich op een omheind terrein van 30 bij 30 meter. Hierop staat een gebouw van zo’n 20 bij 20 meter voor de installaties zoals pompen en filters, ruimten voor opslag en een klein kantoor. Vanuit de omgevingswet is de aardwarmte-ontwikkelaar verplicht om zorg te dragen voor een goede landschappelijke inpassing van het terrein en de gebouwen.
Het bovengrondse terrein waarop een aardwarmte installatie staat, bedraagt zo’n 30 bij 30 meter. Daarop bevinden zich:
- Het doublet dat bestaat uit een productie- en injectieput
- Aardwarmtegebouw met: warmtewisselaars en aansluiting warmtenet, pompen, filters, ruimte voor opslag materiaal.
- Ontgassingsinstallatie en opslagvaten
- Tijdelijk kantoor.
Selecteer voor antwoord
Heeft Nederland veel ervaring met aardwarmte?
Sinds 2000 wordt in Nederland aardwarmte gewonnen; nu al zijn er 27 aardwarmte locaties met 39 doubletten. Geen van de aardwarmte-installaties is al aan het einde van de levensduur.
In het Westland zijn meerdere aardwarmteprojecten gerealiseerd onder andere door HVC. De ondergrond in het Westland (Onder-Krijt aardlaag) is namelijk erg geschikt voor aardwarmte. Verder speelt er een economische factor in Westland: glastuinbouwondernemers kunnen dankzij aardwarmte stabiele energieprijzen creëren en inspelen op de vraag naar duurzaam geteelde producten. Daarmee is aardwarmte goed voor de concurrentiepositie van de Greenport. De glastuinbouw loopt van oudsher voorop met duurzame oplossingen voor energievraagstukken.